Favorieten algemeen klassement
Vincenzo Nibali
In 2014 was de Siciliaan genadeloos in de Tour, zoals hij dat het jaar ervoor in de Giro was. Op voorhand was een strijd met Contador en Froome voorzien, maar nadat die twee door crashes uitvielen lag de weg voor Nibali wijd open. Hij bekroonde zijn eindzege met liefst vier etappeoverwinningen.
Op één magistrale etappe in de Dauphiné na heeft de Haai van Messina in 2015 vooralsnog weinig laten zien. Maar in 2014 was hij ook allesbehalve in topvorm, tót de Tour begon.
Nairo Quintana
In 2013 was hij daar ineens, Nairo Quintana
Als 23-jarige won hij bij zijn Tourdebuut het berg- en jongerenklassement en de zware bergetappe naar Semnoz. Bovendien stond hij in Parijs net één trede lager dan eindwinnaar Froome. In 2014 was Quintana verstandig en liet de Tour links liggen om zich te focussen op de Giro. Dat werd kassa, met twee keer ritwinst en de eindzege. Nu is hij klaar voor de grootste uitdaging in de wielrennerij, de Tour.
Won eerder dit seizoen de eerste rechtstreekse confrontatie met Contador en Nibali: de Tirreno-Adriatico
Maar toen hij later de degens kruiste met Froome en Nibali in de Ronde van Romandië kwam hij niet verder dan een achtste plek, (net) voor Nibali maar (ruim) na Froome.
Alberto Contador
El Pistolero kende een uitmuntend seizoen 2014. Eindwinst in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland, telkens verguld met een aantal fraaie ritzeges. Maar toen ging hij hard onderuit in etappe 10 van de Tour, zijn grote doel dat jaar. Hij brak zijn been en zette alles op een comeback in de Vuelta. Dat lukte wonderbaarlijk en hij won zijn thuisronde glorieus ten koste van Froome.
Begin 2015 nam Froome revanche met winst in de Ruta del Sol na een secondestrijd tussen de twee. In de andere races waarin Contador daarna startte, de Tirreno en de Ronde van Catalonië, kwam hij niet tot winst. Maar goed, dat waren niet meer dan voorbereidingswedstrijden op de eerste van zijn twee grote doelen in 2015. In de Giro d’Italia was de trotse Spanjaard, op een inzinking op de deel onverharde Colle delle Finestre na, oppermachtig en koerste hij als vanouds gedurfd en aanvallend. Dat belooft wat voor zijn andere grote doel: de Tour!
Twee weken voor de Tour-start deelde El Pistolero een tikkie uit aan Quintana door hem te kloppen in de Route du Sud. Hoe? Door aan te vallen in de afdaling nadat hij bergop niet van de Colombiaan afkwam.
Chris Froome
De Keniaanse Brit was in 2014, net als Contador, in de Vuelta om zijn seizoen nog wat kleur te geven nadat hij in de kasseienrit van de Tour was uitgevallen. In de Vuelta reed hij aanvallend, maar hij moest zijn meerdere erkennen in El Pistolero. De revanche kwam begin 2015 met winst in de Ruta del Sol.
Het seizoen 2015 kwam hortend en stotend op gang voor Froome. In de Tirreno haakte hij af door ziekte en zijn comeback in de Ronde van Catalonië werd een afknapper, maar in de Ronde van Romandië was hij vervolgens de betere van Quintana en Nibali. Het was weliswaar niet genoeg voor de eindzege, maar dat was irrelevant want het grote deel bleef de Tour. Vol vertrouwen zal Froome in Utrecht op de fiets stappen, want bij de generale repetitie tijdens het Critérium du Dauphiné was hij de beste, mede dankzij een uitstekende ploeg.
Outsiders
Thibaut Pinot
Na zijn podiumplek van vorig jaar hoopt heel Frankrijk het vurig: Pinot in de gele trui in Parijs. Maar kan de bij de Tourstart 25-jarige Fransman het waarmaken? Talent heeft hij zeker en ja, vorig jaar finishte hij op het podium. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat hij op een eerbiedige 8’24″ van winnaar Nibali was. Pinot moet dus flinke progressie maken, wil hij in 2015 inderdaad de Tour winnen.
Prestaties 2015: vierde in de Tirreno-Adriatico en tweede in het Critérium International (achter Péraud, die hem in 2014 ook al voor was in de Tour). In Romandië won hij de Koninginnenrit en werd hij vierde in het eindklassement. Dat herhaalde hij in de Ronde van Zwitserland.
Rigoberto Uran
Uran is 28 jaar en dus in de kracht van zijn leven. De vraag is alleen of er een echte (eind)winnaar in hem schuilt. In de Giro van 2013 en 2014 werd hij tweede, maar in 2015 was hij onzichtbaar in Italië. Wil Uran de sprong naar de absolute top maken, dan moet hij dat in de Tour doen.
Resultaten 2015: kampioen tijdrijden van Colombia, derde in de Tirreno-Adriatico, vijfde in de Ronde van Catalonië en vijfde in de Ronde van Romandië.
Tejay van Garderen
Voor de Amerikaan met Nederlandse roots geldt hetzelfde als voor Uran: kan hij in 2015 de sprong maken? Dit seizoen is hij de onbetwiste nummer één bij BMC na het afzwaaien van Cadel Evans. In de Tour van 2014 werd hij vijfde en eigenlijk begon 2015 zoals het vorige seizoen ook al verliep: wisselvallig. In Parijs-Nice was hij onzichtbaar en in de Ronde van Catalonië werd hij door pech achtervolgd – nadat hij in een afdaling over de vangrail schoot verspeelde hij een kwartier, maar de dag erop behaalde hij dan wel weer een grandioze revanche door de Koninginnenrit te winnen.
Vertrouwen tankte Tejay tijdens het Critérium du Dauphiné. Op bonificatieseconden moest hij de eindzege aan Chris Froome laten. Zuur, maar ook hoopgevend.
Nederlandse en Vlaamse kandidaten
Bauke Mollema
Na de zesde plek in de Tour van 2013 en de vierde plek in de Vuelta van 2011 stond hij in 2014 een beetje stil in zijn ontwikkeling. Dat vond Mollema zelf ook. Hij stapte over naar Trek omdat hij toe was aan een andere omgeving. Dat lijkt een slimme zet, want al tijdens zijn eerste serieuze tekst van 2015, de Tirreno-Adriatico, betaalde zich dat uit in een tweede plek – vóór Tour-favorieten Contador en Nibali. Trekt de ´bijter´ onder de wielrenners deze lijn door, dan wordt het een zomer om nooit te vergeten.
Maar hoe is Mollema’s fysieke gesteldheid ? Sinds een val in de Ronde van het Baskenland heeft hij last van zijn rug en daardoor bleven resultaten uit. Hoopgevend was dat hij in de slotetappes in het Critérium du Dauphiné herstel toonde nadat hij er eerder die koers niet aan te pas kwam. De Dauphiné finishte drie weken voor de Tour-start.
Robert Gesink
Ooit de vaandeldrager van het Nederlandse wielrennen, maar de laatste jaren verkeerde Gesink in slecht weer. Veel pech. Maar na het schrappen van Contador en Mensjov uit de einduitslag staat er toch maar mooi in de boeken dat hij in 2010 als vierde eindigde in de Tour. Als 24-jarige! Aan talent dus geen gebrek. Tijdens zijn comeback in de Ronde van Romandië en de daarop volgende Rondes van Californië eb Zwitserland presteerde hij goed en dat geeft vertrouwen. Laten we hopen op een grandioze Tour, het is hem gegund.
Steven Kruijswijk
Ook Kruijswijk had afgelopen jaren tegenslag, maar hij is weer helemaal terug. In de Giro startte hij nog ronduit zwak en na vijf dagen had hij al 9 minuten tijdverlies opgelopen. Maar wat er daarna gebeurde was indrukwekkend. Samen met Contador, Aru, Landa en Hesjedal was hij verreweg de beste klimmer in koers, wat hij omlijste met een glorieuze klim op de gevreesde Mortirolo. Is ‘Kruijs’ vanaf het begin van de Tour bij de les, kan het wel eens een top-zomer voor hem worden.
Laurens ten Dam
Ten Dam hoopt zijn negende plaats in de Tour van 2014 te herhalen of misschien wel verbeteren. Maar als Froome, Contador en Quintana op de fiets blijven zitten, wordt het dringen in de top-10. Tegelijk pleit het in zijn zijn voordeel dat er veel wordt geklommen en er weinig tegen de klok wordt gereden.
Wilco Kelderman
In 2014 koerste Kelderman onbezorgd met de besten mee naar boven in de Giro en de Dauphiné. Dat onbezorgde is zijn handelsmerk. Kan hij dat bij zijn Tourdebuut handhaven, dan is dat feit alleen al reden tot blijdschap. Zodra Wilco lekker fietst, komen de resultaten vanzelf.
In 2015 liep Parijs-Nice niet helemaal lekker, maar in Catalonië weerde Kelderman zich goed en finishte hij als negende in een sterk deelnemersveld. Ook won hij het jongerenklassement. Vervolgens bleef hij, mede door een valpartij, in het Critérium du Dauphiné onder zijn verwachte vorm. Vlak voor de Tourstart werd hij Nederlands kampioen tijdrijden. Een mooie opsteker, zeker met het oog op de openingstijdrit in Utrecht.
Tim Wellens
De 24-jarige Vlaming kan klimmen en tijdrijden en is daarmee de gedroomde ronderenner. In de pikorde bij Lotto-Soudal is hij Jurgen Van den Broeck voorbijgestreefd. Wellens won in 2014 de Eneco Tour na de rit over de Redoute naar zijn hand te hebben gezet. Ook in de Giro koerste hij sterk, met twee tweede plaatsen als gevolg, en in de Ronde van Lombardije werd hij vierde. Heeft van zijn ploeg een vrijbrief om te koersen zoals hij denkt dat het goed is, het algemeen klassement heeft daarbij in principe geen prioriteit.
In Parijs-Nice 2015 mikte Wellens op de top-10. Dat lukte.
|